Tua yang Sebenarnya Seperti Apa

Berikut ini Kissparry ingin berbagi pengetahuan berkaitan dengan kondisi tuanya seseorang itu seperti apa. Untuk itu mari kita simak saja, teks asli dalam Bahasa Jawa, dan untuk terjemahan atau pengertian tersedia di bagian bawah. Tulisan ini gubahan dari KGPAA Mangkunegara IV.

💢’SEJATINING SEPUH‘💢

Dados sepuh punika prekawis ingkang sok boten gampil.
Tuwa ateges ngenteni metune nyawa….. malah wonten ingkang sampun pikun lan kathah kesupen-nipun.
Pramila, sanadyan sampun sepuh/adiyuswa, kedah ngudi supados boten ngantos kekirangan pangertosan.

Tiyang sepuh ingkang kirang pangertosan, saget dhawah ing kawontenan ekstrim kalih, inggih punika :

Ingkang sepisan.
Rumaos ‘wis tuwa gerang (segere arang2), wis loyo, lara2nen, wis ora bisa apa2, wis ora nduwe apa2 lan wis dudu apa2 maneh’.

Tiyang sepuh ingkang mekaten rumaos sepi, sepa, lir sepah, samun.

SEPI tegesipun rumaos tanpa kanca tanpa kanthi, rumaos namung gesang piyambakan.

SEPA tegesipun gesang boten ngraosaken sakeca, dahar ngunjuk boten kraos eca, lenggah, tindak, sare, inggih boten kraos sakeca.

SEPAH, rumaos kados sampah tanpa ginanipun ing bebrayan.

SAMUN, rumaos tanpa aji, kabucal saking bebrayan.

Tiyang makaten punika lajeng nuwuhaken semplah ing manah.
Minggahipun frustrasi wusana lajeng depresi. Tiyang makaten punika sagetipun namung sambat, boten saget ngaturaken syukur dhateng kanugrahaning Gusti.

Ingkang kaping kalih.
Tiyang sepuh ingkang ing pakempalan tumindakipun gonyak ganyuk ngisin-isini.
Gonyak ganyuk tegesipun pangandika lan tumindak-ipun boten trep kaliyan kasepuhanipun.

Amargi rumaos ‘bisa’ lajeng kekathahen pangandika, mituruti pamanggihipun pribadi.
Boten purun dipun anggep klentu amargi mbujeng pangalembana.

Tiyang sepuh ngaten punika winastan gerah post power syndrome, amargi kecalan panguwaos.

KADOSPUNDI DADOS TIYANG SEPUH INGKANG SAESTU ?
Gambaran sejatining sepuh inggih punika :
– Waspada ing semu, tegesipun mangertosi kersanipun tiyang sanes nadyan boten kawedaraken.

  • Sinamun sinamudana, tegesipun sinaosa pinter nanging kasimpen ing salebeting manah. Kapinteran lan kaprigelan-ipun boten dipun umukaken.
    Dene menawi dipun suwuni wawasan, anggenipun paring dhawuh kanthi cara ingkang ngremenaken,
    boten ngremehaken.

KADOSPUNDI CARANIPUN DADOS SEJATINING SEPUH ?

  1. Kedah kawiwitan kanthi mulat sarira (mawas dhiri) mangertosi kekiranganipun diri.

  2. Amargi taksih kaparingan gesang dening Gusti, ateges taksih kedah makarya.
    Wujuding pakaryan saget punapa kemawon, langkung prayogi bilih nindakaken hobby sae.
    Kadosta : ulah tetanen, nganggit lagu, geguritan, paguyuban karawitan, masak lsp.

  3. Kangge nyengkuyung mindhaking pangertosan, sae menawi tansah sinau.
    Sinau punika saget kanthi maos buku2, ugi srawung kalian kanca.
    Sinau punika maedahi kangge nyegah tiyang dados pikun, awit nalar tansah dipun asah.

Semangat sinau ugi dados tulada tumrap putra wayah.
Sing tuwa wae ora kendhat sinau, sing enom kudune luwih tumemen anggone sinau.

Wasana lepet kupat opore santen, menawi lepat nyuwun gunging pangapunten.

Waosan :
SERAT WEDHATAMA anggitanipun KGPAA Mangkunegara IV.

Post: Endang Asih @BAAKK_Unnes

Keterangan
Terjemah dalam Bahasa Indonesia

💢’TUA YANG SEBENARNYA‘💢

Menjadi orang tua itu merupakan perkara yang kadang tidak mudah. Tua berarti menunggu keluarnya nyawa…. malah ada yang sudah pikun dan banyak lupanya.
Oleh karena itu, meskipun sudah tua/dituakan, harus belajar agar supaya jangan sampai kekurangan pengetahuan.

Orang tua yang kurang pengetahuan, bisa jatuh kepada dua keadaan yang sangat tidak menyenangkan, yaitu :

Pertama. Merasa ‘sudah orang tua sekali (jangan merasa segar badan), sudah lemah, sakit-sakitan, sudah tidak bisa apa-apa, sudah tidak punya apa-apa, dan sudah bukan apa-apa lagi’

Orang tua yang demikian hidup merasa SEPI, SEPA, LIR SEPAH, SAMUN.

SEPI, artinya merasa tanpa teman tanpa ada yang menemani, merasa hanya hidup sendirian.

SEPA, artinya hidup tidak merasakan kenyamanan, makan minum tidak merasa enak, duduk, jalan, tidur, juga tidak merasa nyaman (enak).

SEPAH, artinya merasa seperti sampah tanpa ada guna lagi dalam pergaulan.

SAMUN, artinya merasa tidak berarti, terjauhkan dari masyarakat sekitar.

Orang yang demikian itu kemudian menumbuhkan galau di pikirannya. Kemudian frustasi lantas depresi. Orang yang demikian bisanya hanya mengeluh, tidak bisa mengutarakan syukur atas anugerah dari Allah.

Kedua. Orang tua yang di pertemuan perilakunya “gonyak ganyuk” memalukan. Gonyak ganyuk artinya perkataan dan perilakunya tidak sesuai dengan perilaku orang tua atau orang yang di tuakan.

Karena merasa ‘bisa’ kemudian terlalu banyak berbicara, menurut pendapatnya secara pribadi.
Tidak mau dianggap keliru sebab mbujeng pangalembana (membuang perkataan).

Orang tua seperti ini disebut sakit post power syndrome, sebab kehilangan pengetahuan.

BAGAIMANA MENJADI ORANG TUA YANG SEBENARNYA ?

Gambaran sebenarnya tua yaitu :
Waspada ing semu, artinya mengetahui kemauan orang lain meskipun tidak terucap.

  • Sinamun sinamudana, artinya meskipun pandai tetapi tersimpan di dalam hati. Kepandaian dan kecekatannya tidak diumumkan secara terbuka.
    Tetapi apabila dimintai wawasan (gagasan), cara memberikan keterangan atau penjelasan disampaikan dengan cara yang menyenangkan, bukan meremehkan.

KADOSPUNDI CARANIPUN DADOS SEJATINING SEPUH ?

  1. Kedah kawiwitan kanthi mulat sarira (mawas dhiri) mangertosi kekiranganipun diri.

  2. Amargi taksih kaparingan gesang dening Gusti, ateges taksih kedah makarya.
    Wujuding pakaryan saget punapa kemawon, langkung prayogi bilih nindakaken hobby sae.
    Kadosta : ulah tetanen, nganggit lagu, geguritan, paguyuban karawitan, masak lsp.

  3. Kangge nyengkuyung mindhaking pangertosan, sae menawi tansah sinau.
    Sinau punika saget kanthi maos buku2, ugi srawung kalian kanca.
    Sinau punika maedahi kangge nyegah tiyang dados pikun, awit nalar tansah dipun asah.

Semangat sinau ugi dados tulada tumrap putra wayah.
Sing tuwa wae ora kendhat sinau, sing enom kudune luwih tumemen anggone sinau.

Wasana lepet kupat opore santen, (Akhirnya lepet kupat sayurnya opor santan)
menawi lepat nyuwun gunging pangapunten. (kalau salah mohon dimaafkan)

Waosan :
SERAT WEDHATAMA anggitanipun KGPAA Mangkunegara IV.
Bacaan : SURAT WEDHATAMA karangan KGPAA Mangkunnegara IV.

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s