Nglangi Seni ing Segaraning Politik

Kali ini Kissparry memublikasikan tulisan Hasprabu (Sekjen PATRI Indonesia) dalam bahasa Jawa. Di akhir tulisan ada arti kata yang diperlukan. Tulisan ini merupakan artikel arsip yang ditulis pada tahun 2017.

Miturut pemanggih kula, perkawis ngrembakaaken seni budaya (kelebet Jawi) punika kedah “bebas” saking simbol-simbol politik. Kita kathah sinau saking pengalaman kepungkur. Kirang menapa semangatipun LEKRA. Akhiripun namung saget gesang pinten taun kemawon LEKRA?.

Seni-Indonesia-elshinta
Seni Indonesia (ilustrasi elshinta)

Dados, para seniman punika saenipun dipun jaraken rumiyin. Supados rumaos dangan manahipun. Sampun diaruhi rumiyin, dipageri, dipeseni, lan sanesipun. Mangke, dereng wonten kasil langsung mopo. Ical semangat.

Pramila, ingkang penting, para paraga seni diparingi kahanan, supados rumaos bebas. Monggo, bade ngembangaken cipta, karsa, lan karya. Piyambakipun mboten kuwatos dipun awrati kalian pesenan ingkang sifatipun politik. Lha, mangke yen sampun sementawis dangu – duka, pinten taun – manahipun para paraga seni (seniman) sampun kraos sekeca, dangu-dangu bade mangertosi piyambak.

Prayogyanipun, wekdal ingkang sae bade wiwit ngayahi padamelan seni budaya punika kedah tebih saking jadual utawi agenda politik (pemilu, pilpres, pilkada). Utawi sampun ngantos terang-terangan dipun kurungi simbol politik.

Cipayung Jaya, 03/01/2017
@hasprabu

Kissparry LK
Editor Kissparry WN

Iklan

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s